Tuesday, 16.10.2018, 8:52 AM
Welcome Guest | RSS

The Kakalashka!

Main | Registration | Login

Main » Articles » За живота от нещата

All-Star български футбол или как Гонзо вкарва на Фози
Българският футбол. Ах, българският футбол, мила моя майно льо! Предлагам така да си остане като название - Български футбол, по пример на янките - имат си някаква игра там дето я наричат Американски футбол, и въпреки думата "футбол" в заглавието допирните точки с всеизвестния спорт са малко. И у нас е така - играе се някакъв спорт дето е като футбол, ама не съвсем. Едни 11 на 11 ритат топка и бягат, ама не съвсем. Един съдия свири мача правилно, ама не съвсем. Един съдия няма да бъде бит след мача, ама не съвсем. Айде, насилието над реферите стихна напоследък, поне доколкото знам. Но преди си спомняме периода, в който съдийското насилие в родината надвишаваше домашното такова многократно. А в доста села жени си ядат бой по 4-5 пъти на ден, в зависимост от това дали имат рожден ден или не. После побоя над съдии на терена спря. Премина на улицата. Ристосков го бяха изгърбили пред дома му преди 3 години. Джентълмени - да не го срамят на стадиона.
Какво да добавя - има топка, има full-contact, остава и да започнем да наричаме плеймейкъра куотърбек и ето ни алтернатива на любимия американски спорт. Отплеснах се...
Отдавна вече не следя българското първенство. Не е интересно. Няма желание. Бас държа, че ако Sin City отваря по същото време, по което трябва да започне мач от кръга, на стадиона ще има само фенове. Играчите ще са вече пияни на бара. Какво е интересното обаче? Прякорите, драги! Те са тънката подробност, която може да откъсне бегла усмивка дори и от незаинтересованите от този спорт хора. Незапознат с родното ни първенство човек би помислил, че слуша ретро-репортаж при сблъсъка с коментаторски изказвания от рода на "Шустер технично проби през центъра", "Пеле отнема от ляво и тръгва на бърза контра-атака", "Мишел Платини реализира с точен изстрел от пеналтерията". Как да знае, че става въпрос съответно за Димитър Георгиев, Станислав Ангелов и Мишел Платини (Да! Бразилски играч на Черноморец, по паспорт - Мишел Платини). Не са само тези с тежкото бреме на гърба си, които носят прякор на именит играч. Списъка продължава с Емил Ангелов (Бабангида), Христо Андонов (Пелето), Асен Николов (Бебето), Илиян Стоянов (Коловати), Румен Христов (Ромарио) и т.н. Има и такива като Мирослав Иванов-Деко, които носят гордо имената на все още активни футболисти. Това понякога е причина за редица обърквания. Никога няма да забравя как пулсът ми се повиши за половин минута, когато обърнах вестник "Утро" и на последната страница с голям шрифт се мъдреше гордото " Стилиян Петров и Крауч почват проби в "Дунав"! Едва в края на статията става ясно, че въпросните 2ма са играчите на "Аристон" Стилиян Петров и Кристиян Цанев-Крауч. Не че съм вярвал, че такива играчи биха дошли да играят в Русе, но да прочетеш такова нещо засягащо отборът на родния ти град си е чиста проба адреналин. По темата...
Ако се абстрахираме от чисто футболните прякори и отново влезем в кожата на чужденец решил да прекара 90 минути в хладната прегръдка на родното първенство, ще изникне друг въпрос - как така Гонзо (Георги Иванов) може да вкара на Фози (Здравко Здравков)? Това футбол ли е или някаква порно-версия на Мъпетите? Тук съм съгласен с прякора на Георги Иванов, все пак той е същия като мъпета Гонзо - измислен.
Ако някога прякорите станат водещ фактор в определянето на трансферите на играчи, биха се оформили много интересни отбори. Например:
Отбор "Травеститите" - Александър Шаламанов-Шами, Христо Маринчев-Мери, Андрей Желязков-Жужи, Асен Димитров-Ацко, Борислав Витошки-Джиджи, Стефан Павлов-Фифи, Георги Петков-Урсула;
Отбор "Горските Животни" - Борис Николов-Зайо Байо, Наско Сираков-Кумчо Вълчо, Димитър Телкийски-Мечо, Асен Петров-Лебеда, Велизар Димитров-Скакауеца, Георги Енишейнов-Белката, Константин Ефремов-Жабчо, Георги Йорданов-Ламята;
Отбор "Зарзаватчийница" - Емил Тодоров-Зелето, Илиян Симеонов-Чушката, Иван Пасков-Прасковата, Кирил Богданов-Картофа.
Има и открито нацистки прякори, пример са Васил Методиев-Шпайдела (генерал от Северноатлантическия пакт, западногерманец, командващ войските на НАТО в Европа по това време) и Николай Димитров-Хичо (малко-известен факт, че Хичо е галено за Хитлерчо). Други пък наследяват бащините такива - Ники Михайлов-Малката Перука от баща си Боби Михайлов-Перуката, Иван Русев-Малкия Джангър от Николай Русев-Джангъра и моят любим Цветан Георгиев-Малката Баничка от Георги Цветанов-Баничката (невероятен съдия, свирил 2 дузпи за Левски срещу Славия, с които левскарите обръщат от 0:2 до 4:2 и побеждават, това е в средата на 80-те години, помня аз...)
Има хора, чиито прякор си е лично тяхна заслуга, защото са говорили, когато е трябвало да замълчат. Всички знаем защо на Любо Пенев му викат Супата. Е, по същата причина и на Христо Янев му вика Тюфлека.
Доста от прякорите пък са лишени от всякаква логика. На прима виста. Ето някои от по-комичните - Тодор Дермонски-Йото Дермонеза, Никола Димитров-Фъц, Владо Иванов-Фугата, Николай Илиев-Галибата, Димитър Йорданов-Кукуша, Вангел Каунджиев-Ченгеля, Йонко Неделчев-Багажника, Асен Пешев-Капуй, Велислав Вуцов-Овчата Глава и др.
Да не говорим за всеизвестните ни любимци - Елин Топузаков-Топчо, Георги Марков-Универсалното ренде Вьорнер, Здравко Лазаров-Електричката, Божидар Искренов-Гибона, Христо Йовов-Бижутера, Бисер Иванов-Легендата, Сашо Александров-Кривия...списъкът няма край.
Да спрем до тук. Явно докато има BG Футбол, ще има и странни прякори. Списъкът наистина няма край, а повечето прякори на първо прочитане винаги те карат да си зададеш един куп въпроси от рода на "Как?!", "Защо?!" и "От къде?!". Първенството ни няма как да ме привлече с интересната си игра, красивите отигравания и обективното съдийство, но докато на терена са Бушето, Меци, Кано, Пижо, Бенкса и други знайни и незнайни войни, аз ще продължавам да се интересувам от Български футбол.

За тези, които се интересуват от още по темата, може да намерите особено приятен списък с наименованията на невероятни отбори от различни български села и паланки във форумът ни - http://kakala6ka.ucoz.com/forum/6-7-1


Photobucket
Category: За живота от нещата | Added by: momoneymain (12.04.2009) | Author: MoMoneyMain
Views: 855 | Rating: 5.0/7 |
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Registration | Login ]

Login form

Search

Site friends    

Приятели:
IGB Advertising Ltd.

Statistics


Всички на линия: 1
Кибици: 1
Наши: 0